Poortenbouwer Hörmann en Jacobs Logistics werken sinds 2008 samen.

“Betrouwbaarheid, dat is voor ons de grootste kwaliteit van Jacobs”

Poortenbouwer Hörmann en Jacobs Logistics zitten sinds 2008 op hetzelfde industrieterrein in Tongeren. Dat schept een band, zouden we zeggen. En die is er ook zakelijk want de samenwerking tussen Hörmann en Jacobs Logisitics is ongeveer even oud. Reden genoeg om eens te polsen hoe de mensen van Hörmann dat ervaren.

“De reden waarom Hörmann voor Jacobs heeft gekozen, is toen onder meer de nabijheid geweest. Maar dat is al van voor mijn tijd,” aldus algemeen directeur Dennis Croes van Hörmann. “Die nabijheid heeft zeker voordelen. Nu en dan kunnen we extra opslagruimte gebruiken. Niet dat we zelf te klein gebouwd hebben, maar bijvoorbeeld als een grote werf vertraging oploopt en wij op schema produceren, is het handig om een flexibele partner te hebben waar we terecht kunnen, vlakbij.”

“In transport is het ook een voordeel om fysiek te kunnen overleggen als het ingewikkeld of moeilijk wordt – in plaats van via mail of telefoon. Elkaar in de ogen kunnen kijken, biedt dan wel een meerwaarde,” vult Maarten Louwies, marketing manager, aan.

 

“We hebben chauffeurs nodig met kennis van poorten”

En de vakbekwaamheid van de ‘dedicated drivers’? “Onze goederen zijn geen stukgoederen – een poort komt meestal in 2 of 3 pakken. Je hebt dan een chauffeur nodig die weet wat wat is, zodat alles juist geleverd wordt. Het zijn geen palletten die je afzet. Je moet op de vrachtwagen dus iemand hebben die onze producten kent. Jacobs heeft die chauffeurs en de aangepaste vrachtwagens. Ze rijden ook graag voor ons. Het is moeilijker transport en vergt meer tijd, maar van de andere kant krijgen ze ook vaker een koffie aangeboden door onze klanten. Natuurlijk zijn er af en toe problemen – we kunnen niet zeggen dat dat nooit het geval is. Maar dat is altijd prima opgelost en heeft nooit voor ‘een haar in de boter’ gezorgd,” aldus Maarten Louwies.

 

In één woord gezegd…

Op de vraag welke kwaliteit Hörmann meest apprecieert komt het antwoord bijzonder snel.“Betrouwbaarheid, zonder twijfel. En dat op alle fronten,” aldus Dennis Croes. “Afspraken nakomen, communiceren, correcte leveringen… Dat moet wel voor onze producten want als er iets fout loopt, raakt de hele flow verstoord. Bijvoorbeeld in de industriebouw: een industriële poort moet op het juiste moment op de werf geraken. Dat zijn geen gemakkelijke leveringen, met vaak tijdelijke wegen en modder… Projectleiders van grote werven à la Willy Naessens hebben echt geen tijd om de chauffeur te helpen uitzoeken wat moet gebeuren. De dedicated driver moet dat in een oogopslag zien anders kost het teveel tijd.”

 

Is er wel concurrentie?

“Natuurlijk kijken we ook naar andere transporteurs. Zo is er een Duitse firma die voor ons rijdt, van de fabriek in Oost-Duitsland naar de lokale verdelers. Maar dat zijn makkelijkere klussen, want die lokale verdeler zal wel kunnen helpen, instructies geven of uitzoeken wat wat is.”

“We gaan de samenwerking met Jacobs Logistics nog intensiveren. We zijn er inderdaad tevreden over. Ook in prijs zit Jacobs goed. Transport is voor ons een belangrijke kostenfactor, maar wel een met heel veel service erbij,” besluit de Hörmann-topman.