“Goed boeren in een moeilijke markt?
Door in te zetten op duurzame relaties”

Nieuwe parking Jacobs

“Goed boeren in een moeilijke markt?
Door in te zetten op duurzame relaties”

De prijzen staan onder druk terwijl de kosten snel stijgen. Dat is voor elk bedrijf een moeilijke context. “Maar we mogen niet klagen. Alle onze vrachtwagens rijden, dat is een situatie die we nog niet vaak hebben meegemaakt,” aldus Raf Jacobs, CEO van Jacobs Logistics. En de vraag die dan op ieders lippen brandt: “Hoe doen jullie dat?”

Maar om even terug te komen op de moeilijke situatie. De kostprijs van een Volvo-trekker is op anderhalf jaar tijd met € 40.000 gestegen van € 90.000 naar iets meer dan € 130.000 nu. In het kader van de ambitie om tegen 2035 CO2 neutraal te zijn heeft Jacobs een op LNG-aangedreven trekker gekocht toen de prijs van LNG op ongeveer 80 cent per kilo stond. Die is op een bepaald moment omhoog geschoten naar ongeveer 4 euro per kilo (en zit nu weer in dalende lijn).

Onderaannemers die al 12 jaar voor ons werken

Één van de pijlers voor die voor stabiliteit zorgt zijn de onderaannemers. “We hebben onderaannemers die al meer dan 12 jaar voor ons werken. Momenteel doen grote transportbedrijven het relatief goed, maar zoeken de onderaannemers volop werk. Wij hebben nu 30 onderaannemers aan het werk voor ons. Die proberen we aan ons te binden,” aldus Raf Jacobs.

Chauffeurs die al 20 jaar rijden

“Ook bij ons eigen personeel mikken we op stabiliteit. We hebben bij de bedienden recent uitzonderlijk drie wissels gehad, maar werken met een team dat op elkaar is ingespeeld. Hetzelfde bij de chauffeurs. Er zijn er die meer dan 20 jaar in dienst blijven. Dat werken we zelf ook in de hand. We werven bijvoorbeeld actief chauffeurs aan in Bosnië en begeleiden hen bij de procedures om hier aan de slag te kunnen. Dat neemt soms 4 tot 5 maanden in beslag. We verwachten als tegenprestatie dat ze 2 jaar voor ons blijven werken. Maar er zijn er die langer blijven omdat ze hier tevreden zijn.”

Klanten rekenen op extra services

Vooral de uitbouw van extra services, met name warehousing, zorgt voor standvastige relaties met klanten. Die leveren Jacobs Logistics ook marktkennis op. “Onze magazijnen kunnen volledig worden aangepast naar de specifieke eisen van de klant. De verdere goederenbehandeling, distributie en alle nevenaspecten worden eveneens door ons gedaan zoals op- en overslag; herverpakken, palletiseren, … Ook ‘dedicated’ transport is een specialiteit waarmee we klanten aan ons binden. Dit is transport met speciale voertuigen aangepast in functie van bepaalde producten, zoals gasflessen of garagepoorten.”